P2 - Loggen

Vraksök - ny sökfunktion för databasen Fornsök

Vi tipsar alla vrakintresserade om ett privat initiativ av Marcus Sundberg som gjort ett nytt gränssnitt för fornminnesdatabasen Fornsök, där även vrak och andra undervattenslämningar visas.

Syftet till initiativet Vraksök / Wreck Search är att göra sökfunktionen för databasen Fornsök mer användarvänlig, och då med fokus på dykare som målgrupp.


Så här skriver Marcus själv om sin sökfunktion:

"Vraksök - alternativ till Fornsök
Jag tröttnade på hur omständigt det var att hoppa fram och tillbaka mellan att se sökresultat på kartan och sonarbilder på sjömätta objekt i Fornsök, och hackade ihop en sida som var mer som jag skulle vilja ha det för att snabbt kunna söka och bläddra runt.
Nu ligger den publikt ute ifall det skulle finnas fler som har nytta av den:
https://marcussundberg.com/wrecksearch/
Det primära syftet är att visa positioner inrapporterade av Sjöfartsverket, men ändrar man Kategori till "Alla" under "Sök"-fliken så visas även andra objekt registrerade som "Fartygs-/båtlämning" i Fornsök.
Testa gärna och kom med synpunkter. Extra nyfiken på hur den funkar på lite äldre/långsammare mobiler/surfplattor/datorer."


Till skillnad från exempelvis dykbatabaser baserar sig underlaget i Fornsök inte på uppgifter som dykare lämnar in, utan uppgifterna i Fornsök är inlämnade av främst myndigheter, exempelvis av militär och sjömätningsfartyg som upptäckt föremål i vattnet under arbete. Det kan även vara förlisningsuppgifter eller enstaka uppgifter inlämnade av dykare. Men i väsentlig mening skiljer sig innehållet från exempelvis dykplatsregistret på dykarna.nu och andra dykanpassade webbsidor.

Exempel på sökresultat som visas på skärmen, där data och bilder kombineras i ett pop-up-fönster när man klickar på en vrakmarkering.


Skaparen Marcus efterlyser kritik på lösningen för att bidra till att göra den ännu bättre.
Besök exempelvis hans inlägg på Facebook för att ge kommentarer.