P2 - Loggen
Vrakseminarium 24/9
- Details
- Category: Aktuellt
- Created: Tuesday, 13 September 2016 04:55
- Published: Tuesday, 13 September 2016 04:55
- Written by Pär Ahlgren
- Hits: 11082
Lördag den 24/9 hålls åter igen seminariet Vrakprat, ett vrakseminarium i samarbete mellan Sjöhistoriska Museet och föreningen P2-Svenskt Vrakskydd.
PROGRAM
10:50 - Välkomna
11:00 - Vraken i Truk - turism och hot (Martin Quensel)
11:30 - Regalskeppet Kronan - Undergång och Undersökning (Jonas Wiklund)
12:15 - Lunch & miniexpo
13:30 - SCSC, Havsresan och flygplansvrak (Erik Skog)
14:00 - Vrak och dykare (Pär Ahlgren)
14:30 - Paneldebatt: vrak då och nu
15:00 - Kafferast & miniexpo
15:30 - Ett djupdykares bekännelse (Johan Candert)
16:30 - Avslut & tack till alla deltagare
Efter en del turbolens i programmet de senaste dagarna är glädjande nog Johan Candert åter tillbaka på talarlistan, medan Mats Landberg och Anders Josefson från NUWI tyvärr fått förhinder att prata om ROV. Vi har även tappat utställare Lars Westerberg som utställare kring glasflaskor på grund av sjukdom.
Vraken i Truk - turism och hot
Martin Quensel berättar om hur vraken i Truk Lagoon blivit både en tillgång och en belastning. Vraken från andra världskriget utgör kärnan i turismen, men är samtidigt en tickande miljöbomb. Martin delar med sig av intrycken från sitt besök på Chuuk i Stilla Havet 2015.
Regalskeppet Kronan - Undergång och Undersökning
Jonas Wiklund som deltagit vid dykningarna på regalskeppet Kronan under mer än 10 år berättar om skeppet och dess historia. Han talar också om det projekt med att undersöka vraket som pågått sedan återupptäckten av vraket 1980. Jonas beskriver även sin personliga del i projektet och vad som behövs för att bli delaktig.
SCSC, Havsresan och flygplansvrak
Erik Skog från Swedish Coast and Sea Center (SCSC) berättar om föreningen, projektet Havsresan samt om tre flygplansvrak från andra världskriget som ligger söder om Falsterbonäset. På det ena flygplanet, en Halifax HR871, har man i år påbörjat bärgningsarbeten.
Vrak och dykare
Pär Ahlgren från föreningen P2-Svenskt Vrakskydd pratar om vad vi dykare kan göra för att värna om vårt intresse för vrak och vrakdykning, samt hur samhället i övrigt påverkar vår möjlighet att utöva vårt intresse. Bland annat tittas på hur ändringen i Kulturminneslagen har påverkat.
Paneldebatt: vrak då och nu
Conferencier Martin Prieto Beaulieu leder ett diskussiondebatt kring hur synen på vrak har förändrats över tiden. Deltagare i paneldebatten är Erik Skog (SCSC), Göran Ekberg (SMM), Jonas Wiklund (MAS) och Pär Ahlgren (P2-Svenkst vrakskydd).
Ett djupdykares bekännelse
Johan Candert från Deep Sea Productions berättar om hur tillfälligheter kan förändra livet. En elitsatsning inom alpin skidåkning blev en elitsatsning på dykning istället. Ung och naiv kastades han in i Floridas grottor där den tekniska dykningen tagit fart på allvar och blev en pionjär inom den tekniska dykningen i Sverige. En karriär som senare ledde till en mängd ambitiösa vrakletarprojekt och mediaproduktioner. Johan delar med sig av sina upplevelser och bjuder på erfarenheter och inspiration från en spännande dykkarriär, bland annat berättas om hur en champagneflaska blev starten på en ny karriär…
Utöver talarna finns även ett antal utställare i pauserna:
- Dyk & Resespecialisten - dykresor
- Birger Paith-Ell - metalldetektorer
- Comstedt - side scan sonar från Humminbird
- P2-Svenskt Vrakskydd
Vrakseminariet hålls på Sjöhistoriska museet lördag den 24:e september och är öppet för alla, men kräver anmälan för att vi skall veta att alla har sittsplats.
Anmälan sker genom att mejla för- & efternamn till vrakseminariet(at)hotmail.com
AnmäFörst till kvarn gäller.
Återkom för mer detaljer i närtid.
Läs mer om förra årets tillställning:
http://www.vrakskydd.se/index.php?option=com_content&view=article&id=127