P2 - Loggen
Vrakseminariet 2013 välbesökt
- Details
- Category: Aktuellt
- Created: Saturday, 08 June 2013 13:45
- Published: Saturday, 08 June 2013 13:45
- Written by Pär Ahlgren
- Hits: 9521
Söndagen den 2:a juni arrangerades vårt årliga Vrakseminarium tillsammans med Sjöhistoriska Museet. I år hölls tillställningen på Sjöhistoriska Museet på Gärdet. Efter en del omplanering (bland annat för att undvika Stockholm Marathon på lördagen, då det var omöjligt att ta sig till museet), kom programmet ut ganska sent – vilket dock inte hindrade att vi fyllde alla bokningar på ganska kort tid (även om några gav återbud på söndag morgon när de inte kunde gå efter sitt deltagande i marathon).
Besökare lyssnar uppmärksamt på ett av föredragen under seminariet.
Som vanligt var det en blandning av olika föredrag om vardera 30 min relaterade till vrak och vrakdykning i syfte att inspirera och vägleda besökarna till bättre och roligare vrakupplevelser.
Programmet i korthet:
- 12:15 Välkomna (arrangörerna)
- 12:30 Vrakresor världen runt (Diana Dulau, Dyk & Resespecialisten)
- 13:00 Utbildning för säker vrakdykning (Michael Bergström, SwedTech Diving)
- 13:30 Paus
- 14:00 Teori och praktik om vrakuppgifter (Emmy Kauppinen, Södertörns Högskola)
- 14:30 Nya Kulturminneslagen (Göran Ekberg, Sjöhistoriska Museet)
- 15:00 Paus
- 15:30 Marinarkeologi för sportdykare (Sven Berglöf, Marinarkeologiska sällskapet)
- 16:00 Karlsövraket vid Gotland (Göran Ankarlilja, Aquaarkeologen)
- 16:30 Avslutning (arrangörerna)
En kort summering av dagen:
Dagen inleddes med att P2-Svenskt Vrakskydds vice ordförande Martin Prieto Beaulieu hälsade alla välkomna och ordförande Pär Ahlgren berättade lite om dagen.
Förste talare var Diana Dulau från Dyk & Resespecialisten som berättade om en del tips för vrakdykare som vill ut och resa, bland annat tropiska vrakdestinationer i Asien och Röda Havet, samt råd att tänka på när man skall ut på resa och vad en dykresebyrå kan bistå med.
Diana Dulau presenterar sig själv som ägare för Dyk & Resespecialisten innan hon berättar om vrakdykning och tips för resande dykare.
Dagens andra talare var Micke Bergström från SwedTech Diving som berättade om utbildning i vrakdykning och även visade en del bilder från sin egen vrakdykning.
Micke Bergström berättar om sin passion för vrakdykning och vrakpenetrering, samt vikten av rätt utbildning för att komma hem säkert igen.
I första pausen blev kafeterian på museet helt överbelamrad med gäster och man hade svårt att hålla jämn takt med kunderna, trots en förvarning om att det skulle komma en anstormning av besökare på utsatt klockslag.
Efter första pausen inledde Emmy Kauppinen och berättade om hur uppgifter i arkiv kan bekräftas eller förkastas till följd av vad marinarkeologiska studier på plats kan visa. Ett ämne som ledde till många frågor efter föredraget och som även belyste värdet av att inte påverka lämningar eftersom man då också påverkar möjligheten att utläsa arkeologiska fakta från platsen.
Emmy gör åhörarna engagerade när hon pratar om skillnad mellan vrakuppgifter i arkiv och arkeologiska fynd.
Göran Ekberg från Sjöhistoriska Museet berättade om det liggande lagförslaget avseende ändringar i Kulturminneslagen, som bland annat omfattar förändrade ålderskriterier för vrak där den rullande 100 års gränsen föreslås ändras till en fast gräns för vrak som förlist före 1850. Han visade även hur det ser ut kring de vrak som idag har skydd och som kommer förlora sitt skydd om den nya lagen går igenom. Åter igen ett föredrag som ledde till många frågor.
En avslappnad Göran från Sjöhistoriska ger publiken insikt i vad den lagförändringen kring vrak kommer ge för effekter.
Under dagens andra paus var trycket i kafeterian klart mindre, men så var även utbudet när pausen var över och seminariets 50 besökare två gånger länsat utbudet i jakt på dryck och något ätbart.
Efter dagens andra paus inledde Sven Berglöf från Marinarkeologiska sällskapet (MAS) som berättade om föreningens verksamhet, bland annat omfattande marinarkeologisk konferens, medlemstidning och fältundersökningar på olika undervattenslämningar. Pär Ahlgren från P2-Svenskt Vrakskydd passade på att belysa skillnaden mellan MAS som en förening för marinarkeologiska aktiviteter och P2 som en dykpolitisk lobbyorganisation.
Sven Berglöf från MAS visar upp lite gratisnummer av Marinarkeologisk Tidskrift som besökarna kan få.
Dagen avslutades med Göran Ankarlilja som berättade som Karlsövraket från medeltiden och avslutade med att berätta om tidigare undersökningar av Dansk-Lybska flotten utanför Visby.
Göran berättar om marinarkeologiska undersökningar på Gotland.
I pauserna kunde besökarna även prata med Dyk & Resespecialisten och SwedTech Diving, samt arrangörerna P2-Svenskt Vrakskydd. På plats fanns även Waterhouse som visade upp utrustning från Agir och berättade om sitt dyksällskap, samt delade ut små presenter till besökarna. Deltagarna kunde även ta del av olika erbjudanden från utställarna.
Diana Dulau från Dyk & Resespecialisten pratar dykresor med besökare och delar ut specialerbjudanden i pausen.
Micael Blume från Waterhouse pratar visar upp dykutrustning från Agir, pratar dyksällskap och delar ut erbjudanden i pausen.
Allt avslutades med att P2-Svenskt Vrakskydds ordförande Pär Ahlgren tackade alla arrangörer, talare och besökare för att de bidragit till dagens tillställning och poängterade åter igen att alla som ställt upp har gjort det utan ersättning och att allt genomförts som non-profit.
Pär Ahlgren från P2-Svenskt Vrakskydd tackar för alla som bidragit till tillställningen.
Tack till alla deltagare:
Ett stort tack till alla talare och utställare som bidragit till tillställningen:
- Diana Dulau från reseföretaget Dyk & Resespecialisten som ställde upp som talare och utställare, samt även hade ett specialerbjudande till besökarna
- Emmy Kauppinen, studerande på Södertörns Högskola som ställde upp som talare
- Göran Ankarlilja från Aquaarkeologen på Gotland rest till Stockholm enkom för att ställa upp som talare
- Göran Ekberg från Sjöhistoriska Museet som ställde upp som talare och även representerade museet som medarrangör
- Micael Blume från dykcentret Waterhouse som ställde upp som utställare i pauserna och även hade presenter till besökarna och specialerbjudande
- Micke Bergström från utbildningsorganisationen SwedTech Diving som ställde upp som talare och fanns tillgänglig för frågor i pauserna
- Sven Berglöf från Marinarkeologiska sällskapet (MAS) som ställde upp som talare och delade ut nummer av medlemstidningen Marinarkeologisk tidskrift (MT)
Självklart också ett stort tack till alla besökare. Det är ni som gjort det värt att dra ihop tillställningen. Utan er vore allt i onödan.
Slutord:
Vi som arrangörer är mycket nöjda med årets tillställning och att intresset för tillställningen varit så stort trots den korta framförhållningen till följd av de sena ändringarna i planeringen. Nu följer ett uppföljningsarbete där vi kommer utvärdera årets tillställning för att lära oss vad som kan göras bättre nästa gång, samt att skicka ut uppföljningsinformation till deltagarna så att de kan komma i kontakt med talare och utställare om så önskas.
Vi hoppas vi ses igen nästa år då vi preliminärt håller tillställningen lördag 24/5.
Mingelbilder:
Funktionärerna Martin Prieto Beaulieu och Jonas Öhman från P2-Svenskt Vrakskydd, samt Sven Berglöf från Marinarkeologiska sällskapet tittar på under föredrag.
Göran Ekberg från Sjöhistoriska Museet pratar med en besökare.
Styrelseledamot Sven Berglöf från Marinarkeologiska sällskapet (MAS).
Besökare väntar på att föredragen skall börja igen efter ena pausen.
Mingel i pausen.
Martin Prieto Beaulieu (vänster) pratar med Micke Bergström från SwedTech Diving.
Emmy Kauppinen, student i marinarkeologi vid Södertörns Högskola, väntar på att få börja sitt föredrag.
Göran Ekberg (vänster) från Sjöhistoriska Museet, pratar med Martin Prieto Beaulieu, vice ordförande i P2-Svenskt Vrakskydd.
Micael Blume från Waterhouse visar upp utrustning från Agir.
Besökarna kunde från Waterhouse få en linspole tillverkad av Agir. Knappast något man använder med vinterhandskar på...men en rolig pryl.