P2 - Loggen

Vrakfotoseminarium i Sthlm 19/11

VrakfotologganNy är det dags igen för att upprepa förra årets succé, Svenskt Vrakskydds Vrakfoto-seminarie. Som förra året anordnas seminariet i sammarbete med Marinarkeologiska enheten MARIS vid Södertörns Högskola.

Detaljerat program presenteras senare på vår hemsida.

 

Utkast från programmet:

 

- Utrustning för uv-foto (Micael Blume, Waterhouse)
Lär dig grunderna om utrustning för uv-foto avseende både kompaktkameror och systemkameror (SLR). Micael pratar om blixtar, blixtarmar, linser och UV-hus. Det förklaras även vad som krävs för att få de bilder man önskar, och skillnaden att ta steget från kompakt- till systemkamera.
- UV-fotografering inom SSDF (Ingvar Eliasson, ordförande SSDF:s UV-fotokommitté)
Ordföranden i Svenska Sportdykarförbundets uv-fotokommitté berättar om kommitténs aktiviteter och om UV-fototävlingar i Sverige, Norden och på VM-nivå.
- Motiv och miljöer (Torbjörn Gylleus)
Förhållanden, miljöer och vrakens storlek samt skick avgör vilken typ av motiv som lämpar sig bäst för vrakfotografering i olika situationer. Efter en kort tillbakablick på några motiv från sportdykningens barndom presenteras egna lärdomar och motiv från några av våra idag mest fotograferade vrak.
- Vrak i Östersjön (Johan Rönnby, professor i marinarkeologi, MARIS)
Föredraget är en marinarkeologisk tidsresa från vikingatid till 1800-tal med tyngpunkt på skeppsvrak i Östersjön och vad de kan berätta.
- Börja filma i HD med GoPro (Magnus Keijser)
GoPro kameran har blivit väldigt populär hos dykare, men hur får man ut det där extra.
Kombinera fotografering (t.ex. med DSLR) med filmning med GoPro, eller bygg en rigg för mjuka filmsvep och bra belysning.
Magnus berättar om sina erfarenheter och de anspassningar han har gjort för att få ut det lilla extra, och hur han kombinerar vrakfoto med vrakvideo.
- Vilka bilder fungerar i en dyktidning? (Marko Wramén, chefredaktör tidningen DYK)
Marko Wramén som själv är fotograf sedan många år, diskuterar vad man ska tänka på om man vill få sina bilder publicerade i en tidning. Det handlar bland annat om typ av motiv, variation och komposition.

 

Föredragen pågår mellan kl 9-17.

 

För att alla deltagare skall ha få plats i lokalen så kräver vi anmälan av besökare (och gärna även avanmälan om man sedan får förhinder).

Mejla för- och efternamn till

vrakfoto (snabel-a) hotmail.com

Som svar får man en bekräftelse och senare kompletterande information.