P2 - Loggen

Dags för besökare att anmäla sig till vrakfotoseminariet

Vi börjar få klart programmet, men vi behöver också få klart alla beskrivningar och ersätta ett avhopp i talarlistan.
Man kan dock börja anmäla sig redan nu genom att mejla för- och efternamn till vrakfoto (snabel-a) hotmail.com
Anmälan är viktigt för att vi skall veta att alla får plats i lokalen - antalet platser är begränsat.

 

 Utdrag ur programmet: 

- Vrakdokumentation på Spökskeppet med ROV (Eric Börjesson)
När Spökskeppet skulle dokumenteras var djup på 125 m för stort för att dykare skulle få tillräckligt med dyktid för uppgiften. Deep Sea Productions löste det genom att använda fjärrstyrd undervattensrobot (ROV) för att filma i HD och ta bilder. Eric berättar om arbetet som bland annat inkluderade stora ljusriggar för att lysa upp vraket.
- Fototermer för nybörjare (Pär Ahlgren, P2-Svenskt Vraksskydd)
Undrar du över olika begrepp och termer inom uv-foto och foto generellt? Pär reder ut och förklarar en del begrepp som kan vara till hjälp för dig inte har koll på vad allt är och innebär.
- Vrakfotografering i mörka vatten (Stefan Hogeborn, Oceanic Tech)
Ett foto består av infångat ljus och hur gör man då när det inte finns så mycket ljus. Vad väljer man för utrustning och hur använder man den i bland annat Östersjöns fantastiska men mörka vatten? Stefan har erfarenheter från djup vrakdykning och grottdykning, miljöer där det finns lite eller inget ljus.
 - Utrustning för uv-foto (Micael Blume, Waterhouse)
Lär dig grunderna om utrustning för uv-foto avseende både kompaktkameror och systemkameror (SLR). Micael pratar om blixtar, blixtarmar, linser och UV-hus. Det förklaras även vad som krävs för att få de bilder man önskar, och skillnaden att ta steget från kompakt- till systemkamera.
- UV-fotografering inom SSDF (Ingvar Eliasson, ordförande SSDF:s UV-fotokommitté)
Ordföranden i Svenska Sportdykarförbundets uv-fotokommitté berättar om kommitténs aktiviteter och om UV-fototävlingar i Sverige, Norden och på VM-nivå.
- Motiv och miljöer (Torbjörn Gylleus)
Förhållanden, miljöer och vrakens storlek samt skick avgör vilken typ av motiv som lämpar sig bäst för vrakfotografering i olika situationer. Efter en kort tillbakablick på några motiv från sportdykningens barndom presenteras egna lärdomar och motiv från några av våra idag mest fotograferade vrak.
- Vrak i Östersjön (Johan Rönnby, professor i marinarkeologi, MARIS)
Föredraget är en marinarkeologisk tidsresa från vikingatid till 1800-tal med tyngpunkt på skeppsvrak i Östersjön och vad de kan berätta.
- Börja filma i HD med GoPro (Magnus Keijser)
GoPro kameran har blivit väldigt populär hos dykare, men hur får man ut det där extra.
Kombinera fotografering (t.ex. med DSLR) med filmning med GoPro, eller bygg en rigg för mjuka filmsvep och bra belysning.
Magnus berättar om sina erfarenheter och de anspassningar han har gjort för att få ut det lilla extra, och hur han kombinerar vrakfoto med vrakvideo.
- Vilka bilder fungerar i en dyktidning? (Marko Wramén, chefredaktör tidningen DYK)
Marko Wramén som själv är fotograf sedan många år, diskuterar vad man ska tänka på om man vill få sina bilder publicerade i en tidning. Det handlar bland annat om typ av motiv, variation och komposition.

 

Återkom för mer uppdaterad information senare.